آغاز اجرای بزرگترین و مردمیترین طرح تاریخ اقتصاد کشور
سرانجام گمانهزنیها در مورد آغاز اجرای مرحله آخر از گام اول طرح ملی هدفمند کردن یارانهها به تحقق پیوست تا با فرمان رئیسجمهور بزرگترین و مردمیترین طرح تاریخ اقتصاد کشور کلید بخورد.
دکتر محمود احمدینژاد رئیسجمهوری اسلامی ایران که از ابتدای دولت نهم اصلاح ساختاری اقتصاد کشور را در دستور کار قرار داده و از تابستان سال 86 نیز با دعوت از اقتصاددانان و سپس مدیران رسانهها، استارتهای عملی اجرای این طرح را پس از ماهها مطالعات در بخشهای مختلف دولت زده بود، نوید آغاز اجرای مرحله اصلاح قیمتها را از ابتدای روز یکشنبه 28 آذرماه 89 داد تا این روز بهعنوان یک روز ماندگار در تاریخ ملی ایرانیان ثبت شود.
احمدینژاد بخش عمده گفتوگوی تلویزیونی 90 دقیقهای خود را به موضوع هدفمندی یارانهها اختصاص داد. البته رئیسجمهور در ابتدای سخنانش بهطور کوتاه به مذاکرات ژنو3 پرداخت و با تأکید بر اینکه نماینده ایران در مذاکرات، حرف ملت ایران را خوب، درست و بجا زد، گفت که وقتی صورت مذاکرات را مطالعه میکردم نکات مثبتی در آن دیدم و به نظرم میآید که امروز وقت آن رسیده تا سیاست تقابل نظام سلطه با ملت ایران به سیاست تعامل تبدیل شود. وی مانند همیشه از موضع فعال و برای به واکنش انداختن طرف مقابل، برگ جدیدی را هم رو کرد و برای اینکه به غرب نشان دهد این، آنها هستند که از مذاکره فرار میکنند نه ایران، حتی مکانهای بعدی مذاکرات را نیز بهطور تلویحی پیشنهاد داد و اظهار داشت من در این مذاکرات رگههایی را دیدم و امیدوارم این رگهها در تداوم مذاکرات در استانبول، برزیل و بعد تهران به راهکار تعامل برسد.اما پس از این بخش کوتاه، نوبت به موضوع هدفمندی یارانهها و بیان جزئیات اجرای مرحله اصلاح قیمتها رسید که مردم بیصبرانه منتظر شنیدن آن بودند. احمدینژاد که در طول سه سال گذشته و بهویژه در گفتوگوهای تلویزیونی به اندازه کافی ضرورت اجرای این طرح را برای مردم تببین کرده بود، بهطوری که به گفته خودش، "این دیگر مردم هستند که به ما فشار میآورند این قانون را زودتر اجرا کنید"، این بار بهجای پرداختن به ضرورتها، بیشتر آثار مثبت اجرای این طرح را برای مردم توضیح داد، تلاش کرد تا حد امکان و با ادبیات منحصر بفرد خود آرامش را به جامعه تزریق کند و این موضوع را برای مردم بشکافد که مجری اصلی طرح خود آنها هستند و هرگونه نفع ناشی از این طرح به جیب خود آنها بازمیگردد و چنانچه افراد معدودی هم بخواهند بر خلاف رویههای پیش بینی شده رفتار کنند، انگیزه آنها اقتصادی نیست، چون اگر پای این انگیزه در میان باشد و آثار منفی ناشی از کمبود ایجاد شود، با اطلاع دادن به دولت، به سرعت این کمبودها بر طرف میشود.
احمدینژاد در این گفتوگو از مفاهیم دینی مانند برکت، بیتالمال متعلق به امام زمان(عج)، پرهیز از اسراف و اشتراکات اسلامی- انسانی مانند کمک به همنوع، صرفهجویی، پیشرفت عادلانه کشور و ریشه کنی فقر نیز برای بیان احساسات خود و جلب همکاری مردم برای اجرای این طرح بهره گرفت و بهطور مکرر از اصناف و اقشار مختلف مردم برای همراهی و همکاریهای آنان تقدیر کرد.
- رئیسجمهور در این گفتوگو ضمن اعلام تاریخ مشخص آغاز مرحله اصلاح قیمتها، خبر داد که 50 لیتر بنزین در ماه آینده بهعنوان یکی از بستههای حمایتی در کارتهای سوخت شارژ میشود.
- بهازای هر نفر هشت هزار تومان برای دو ماه به یارانه واریز شده بهعنوان یارانه ویژه نان افزوده میشود.
- مردم در صورت مشاهده اختلال در بازار کالا و یا خدمات، از خرید آن کالا یا خدمت خودداری کنند و موضوع را به دولت اطلاع دهند تا چنانچه در آن بخش کمبودی وجود دارد، برطرف شود.
- از مراجعه به بانکها در روزهای اول حتی الامکان خودداری شود، این طرح دهها سال ادامه پیدا خواهد کرد و حدود شش ماهه اول آن از لحاظ اجرای درست اهمیت ویژهای دارد.
- مردم به شایعات توجه نکنند و ملاک آنها فقط اطلاعیههای ستاد هدفمند کردن یارانهها باشد.
- با اصلاح قیمتها، شش دهک پایین مصرف، نه تنها مشکلی نخواهند داشت، بلکه با محاسبات دولت در مورد تغییر قیمت کالاها و خدماتی که منحصر به مواردی که اصلاح قیمت بر روی آنها میشود، نیز نخواهد بود، ذخیره مثبت خواهند داشت. دو دهک بعدی باید قدری صرفه جویی کنند و دو دهک بالای مصرف نیز باید بیشتر صرفهجویی کنند.